Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż na samym spodzie papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C (grzałka góra dół).
Białka jaj ubij na sztywną pianę, w trakcie kiedy piana zacznie sztywnieć, powoli dodawaj cukier.
Ubijaj do momentu, kiedy cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej olej.
Mąkę z cukrem z wanilią i proszkiem do pieczenia przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Przelej całość do tortownicy i wyrównaj.
Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Przekrój wystudzony biszkopt na 3 równe blaty.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem.
Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix niebieski wymieszany wcześniej z cukrem pudrem. Ubij całość na sztywno.
Dolny blat tortu nasącz ponczem. Posmaruj dżemem jagodowym pozostawiając pusty 1 cm brzeg.
Wyłóż 1/3 część kremu na całość i przykryj drugim blatem.
Nasącz blat, nałóż kolejną 1/3 część kremu i włóż w niego borówki
Przykryj trzecim blatem.
Pozostałą częścią kremu wykończ górę i brzegi tortu. Udekoruj świeżymi owocami, małymi bezikami i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki