Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj mikserem. Następnie dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i miksując stopniowo dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj, a na wierzchu posyp płatki migdałowe.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Jabłka wymieszaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Do garnka wlej sok jabłkowy, dodaj jabłka i często mieszając gotuj na małym ogniu do miękkości. Garnek zdejmij z ognia, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się galaretki.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przekrój ciasto na dwa blaty poziomo. Dolny blat połóż na płaskim talerzu i nałóż na niego obręcz od tortownicy. Wystudzoną masę jabłkową rozsmaruj równomiernie na dolnym blacie ciasta i włóż do lodówki do stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem z cukrem pudrem. W oddzielnej miseczce namocz żelatynę z 4 łyżkami zimnej wody, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli uważając, żeby jej nie zagotować. Kiedy żelatyna przestygnie dodaj do niej 2 łyżki bitej śmietany i wymieszaj ze sobą. Kolejno dodaj wymieszaną żelatynę do reszty ubitej śmietany i dokładnie ze sobą połącz. Bitą śmietanę rozsmaruj na masie jabłkowej, przykryj drugim krążkiem ciasta, lekko dociśnij i włóż na 1 h do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki