Foremki o śr. 20 i 10 cm wysmaruj margaryną i posyp mąką. Przygotuj dwie foremki do babeczek. Piekarnik nagrzej do 180°C. Mieszankę do babeczek z obu opakowań wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie do masy dodaj płatki czekolady i delikatnie wymieszaj łyżką. 3 mniejsze foremki napełnij ciastem do ¾ wysokości, pozostałe ciasto wlej do dużej foremki.
Małe babeczki wyjmij z piekarnika po 20 min. Ciasto w foremce o śr. 10 cm wyjmij po kolejnych 5 minutach.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasta odstaw do wystudzenia.
Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebki i miksuj najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Duże ciasto posmaruj kremem tworząc kopiec, przełóż na talerz przy pomocy noża i obsyp niebieską posypką. Przy pomocy lukru doklej do ciasta jako oczy dwie duże pianki. Na piankach przyklej lukrem brązowe cukierki. Poniżej na cieście ułóż z czerwonych żelek buzię potwora. Z dwóch przekrojonych w poprzek pianek zrób trójkątne zęby mocując je lukrem pod linią żelka - buzi. Kilka małych cukierków ułóż jako piegi potwora.
Do 3 miseczek o śr. nie mniejszej niżeli 12 cm wsyp posypkę w kolorach: żółtym i różowym. Wierzch mniejszych wypieków posmaruj kremem. Każdy wypiek obtocz dokładnie w posypce zanurzając ją w miseczce z innym kolorem posypki. Na cieście o śr. 10 cm doklej przy pomocy lukru dwie duże pianki jako oczy, a na piankach przyklej lukrem brązowe cukierki, ułóż z czerwonych żelek buzię potwora, a z małych pokrojonych na plastry pianek zrób zęby mocując je lukrem pod linią żelka-buzi.
Do wypieku z posypką w kolorze żółtym przyklej za pomocą lukru 3 małe pianki, a na nich przy pomocy lukru 3 kolorowe małe cukierki. 4 małe pianki przyklej jako zęby potwora. Do różowego wypieku przyklej za pomocą lukru 3 małe pianki, a na nich przy pomocy lukru 3 kolorowe małe cukierki. Dużą piankę rozciągnij i zciśnij, by powstało żłobienie i przyklej lukrem jako język potwora.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki