Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200˚C. Ciasto rozwiń i przytnij na wielkość formy. Ponakłuwaj dokładnie widelcem. Z drugim postąp w ten sam sposób, tylko przed pieczeniem ponacinaj ostrożnie ciasto na 24 porcje, co ułatwi późniejsze krojenie ciasta. Uważaj, by nie przekroić całkowicie ciasta.
Każdy z blatów piecz na złoty kolor.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Upieczone blaty ciasta odstaw do wystudzenia.
500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałej porcji mleka rozmieszaj budyń z cukrem. Do gotującego się mleka przelej wymieszany budyń. Gotuj, cały czas mieszając, do momentu aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń przelej do miseczki, przykryj folia spożywczą, tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło zmiksuj na puch i cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Przygotowany krem wyłóż na pierwszy blat ciasta francuskiego.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Gotową masę przełóż na warstwą budyniową. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego. Ciasto odstaw na 2 h do lodówki.
Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem. Udekoruj jagodami i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki