Formę o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, małymi partiami. Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.
Wodę dodaj do żółtek i wmiksuj do piany do połączenia składników. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w suche składniki.
Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz do suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Wiórki kokosowe namocz w likierze.
Śmietankę ubij z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z wanilią . Na koniec wmieszaj delikatnie namoczone wiórki kokosowe.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na trzy części. Każdy z nich nasączaj ponczem.
Krem podziel na trzy części. Pierwszy blat posmaruj cienko kremem , poukładaj połowę porcji plastrów mango, przykryj kremem. Z drugim warstwą postąp tak samo. Przykryj trzecią częścią. Cały tort posmaruj cienko kremem.
Tort udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem udekoruj ulubionymi motylkami waflowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki