Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz i umyj, umieść w garnku wszystkie warzywa. Wlej wodę i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zmniejsz ogień. Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i opal ją ogniem, włóż do garnka z warzywami. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki (zostaw trochę do farszu i dekoracji). Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Gotuj około pół godziny na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu przecedź wywar przez gazę.
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego bulionu (500 ml), wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. W czasie przygotowywania ruloników wystudzony bulion wstaw do lodówki i mieszaj od czasu do czasu do uzyskania żelowej konsystencji.
Jajka ugotuj, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce. Serek wymieszaj z chrzanem, startymi jajkami i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Każdy plaster szynki posmaruj grubo pastą jajeczno-serową i zwiń w roladkę. Ułóż roladki ciasno na półmisku i udekoruj gałązkami natki pietruszki. Zalej tężejącym bulionem z żelatyną. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono