Truskawki umyj (mrożone wcześniej rozmroź), a następnie zblenduj z cukrem pudrem na gładką masę. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut. Następnie odsącz żelatynę z wody. 3 namoczone wcześniej listki rozpuść (nie zagotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki musu wymieszaj dokładnie, a potem przelej do całej porcji musu i wymieszaj. Tak przygotowany mus podziel na pół, pozostały namoczony listek żelatyny rozpuść i wymieszaj dokładnie z połową porcji musu i odstaw w temperaturze pokojowej. Z drugiej części musu przygotuj piankę waniliowo-truskawkową.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, następnie odsącz z wody. Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob miąższ. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodaj ziarenka wanilii i krótko zmiksuj do równomiernego jej rozprowadzenia. Namoczoną żelatynę rozpuść (nie zagotuj), dodaj 2-3 łyżki ubitej śmietanki, wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż do całej porcji śmietany i krótko zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj drugą część musu truskawkowego i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do pucharków i odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, gdy pianka lekko stężeje, przykryj ją równomiernie pozostałą warstwą musu truskawkowego i odstaw na kolejne 30-40 minut do stężenia.
Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob miąższ. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodaj ziarenka wanilii i krótko zmiksuj do równomiernego jej rozprowadzenia. Rozłóż równomiernie w pucharkach i odstaw do schłodzenia.
Truskawki, umyj, odszypułkuj i pokrój w drobną kostkę. Udekoruj deser pokrojonymi truskawkami.
Przepisy
Desery
Desery
Desery