Umyte, sparzone wrzątkiem i osuszone jajka, ubij na parze z cukrem na gęstą, puszystą masę. Zdejmij z ognia i ubijaj, aż do całkowitego wystudzenia masy jajecznej. Połam tabliczki czekolady na kostki, dodaj 50 ml śmietanki. Następnie rozpuść czekoladę na parze, nie dopuszczając do zagotowania się. Rozpuszczoną czekoladę dodawaj stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszaj do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubij na sztywno resztę dobrze schłodzonej śmietanki. Żelatynę-fix deserową przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie dodać ją do masy czekoladowo-jajecznej i wymieszaj całość łyżką. Następnie do masy dodaj ubitą śmietankę i delikatnie mieszając łyżką, wszystko połącz. Całość nałóż do pucharków lub do miski i odstaw do lodówki do stężenia.
Do wysokiego naczynia wlej 200 ml zimnego mleka, wsyp zawartość opakowania Śnieżnej Chmurki i wymieszaj. Całość ubijaj mikserem do uzyskania puszystej masy. Deser przed podaniem udekoruj kleksem ubitej masy, plasterkami kiwi i perełkami.
Przepisy
Desery
Desery
Desery