Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąkę z proszkiem delikatnie mieszając. Na koniec dodaj łyżkę oliwy i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do blachy.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Umyj wszystkie winogrona i przekrój je na pół.
Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Gdy galaretka przestygnie dolewaj ją do jogurtu cienkim strumieniem ciągle mieszając. Ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Jeżeli masa jest za rzadka wstaw ją na 5 minut do lodówki. Trochę masy jogurtowej rozsmaruj na cieście, rozłóż połowę winogron i zalej resztą kremu. Odstaw do lodówki.
Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia. Pozostałe winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij . Do ubitej śmietanki dolewaj zimną, ale ciągle płynną galaretkę. Dobrze wymieszaj. Masę wylej na galaretkę winogronową. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki