Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóz papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 min. Odstaw do wystudzenia.
Piernik przekrój poziomo ostrym nożem na dwie części. Dżem wymieszaj z miodem. Posmaruj dolny blat ciasta, przykryj drugim ciastem, lekko dociskając.
Polewy rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie łapiąc przez ściereczkę wyjmij torebki z naczynia. Odetnij róg i posmaruj górę ciasta. Gdy polewa zastygnie piernik pokrój na kwadraciki o boku 5 cm.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki