Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę do muffinek odwróć do góry dnem i posmaruj masłem. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 milimetry, lekko podsypując mąką. Wytnij kółka o śr. większej o ok. 1,5 cm niż średnica denek od formy. Krążki ciasta układaj pojedynczo na środku denek od foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odstaw na ok. 15 minut do przestygnięcia, a następnie zdejmij z foremki.
Czekoladę połam na kawałki i włóż do miseczki. Śmietankę wlej do rondelka, ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj. Jak tylko się zagotuje, zdejmij z palnika, zalej nią czekoladę i odstaw na kilka minut. Po tym czasie wymieszaj dokładnie składniki na jednolitą masę. Gotowy ganache zostaw do przestygnięcia i zgęstnienia, a potem przełóż do miseczek.
Na środku ganache łyżeczką zrób wgłębienie i dodaj sos toffi, udekoruj bezikami, borówką oraz delikatnie posyp solą morską.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki