Prostokątną formę o wym. 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj zimne masło i utrzyj na kruszonkę. Następnie dodaj jajka, miód oraz mleko i zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na 3 części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, przenieś do formy i piecz przez ok. 8-9 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160°C. W ten sposób upiecz 3 placki. Pozostaw je do wystudzenia. Jeden blat pozostaw w formie.
Czas pieczenia: ok. 8 - 9 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Odlej ok. 400 ml mleka, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i wymieszaj w nim budynie. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Pod koniec gotowania przelej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj, energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu. Do ugotowanego budyniu dodaj miękkie masło i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Połowę gorącego budyniu przelej na wystudzony blat ciasta znajdujący się formie. Wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta. Przelej drugą połowę budyniu i przykryj blatem ciasta. Delikatnie dociśnij i odstaw.
Orzechy włoskie posiekaj na większe kawałki. Miód i masło podgrzej do połączenia się składników. Dodaj orzechy i podgrzewaj przez kilka minut do dokładnego obtoczenia orzechów w masie.
Jeszcze ciepłe orzechy rozłóż równomiernie na ostatnim blacie. Ciasto pozostaw do schłodzenia na kilka godzin.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki