W garnku umieść masło i miód, podgrzej do momentu połączenia się składników, dodaj orzechy i praż przez kolejne kilka minut, odstaw do przestudzenia.
Masło rozpuść. Podgrzewając dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia się. Pod koniec dodaj miód. Kiedy masa będzie jednolita, odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, wymieszaj. Do suchych składników przelej lekko ciepłą masę z masłem, cukrem i miodem. Na końcu dodaj jajka i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na wielkość blachy o wym. 24 x 28 cm. Ciasto będzie klejące dlatego najlepiej wałkować je pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dwa pierwsze blaty piecz kolejno w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 minut. Na trzeci blat wyłóż masę orzechową i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone blaty ciasta przestudź.
Odlej do naczynia ok. 200 ml mleka i wymieszaj w nim budynie. Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj cukier i kawałki masła, zagotuj. Pod koniec gotowania przelej wymieszany budyń i ponownie zagotuj energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.
Pierwszy blat ciasta przełóż do formy. Przelej na niego ciepły budyń, rozprowadź równomiernie i przykryj drugim blatem.
Kajmak wymieszaj równomiernie z solą, rozsmaruj go na drugim blacie i przykryj orzechowym blatem. Wystudzone ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki