Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C. Przygotuj 3 okragłe formy o średnicy 17-18 cm. Każdą wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera do najniższych i delikatnie wymieszaj z przesianymi mąkami z proszkiem (najlepiej w 2-3 turach). Podziel masę na 3 części i do każdej dodaj czerwonego barwnika w innej proporcji, aby uzyskać 3 odcienie (jasny, ciemniejszy i najciemniejszy), delikatnie wymieszaj. Do najciemniejszego odcienia dodaj kroplę barwnika niebieskiego, aby uzyskać jagodowy kolor.
Gotowe masy biszkoptowe przęłóż do foremek i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów o smaku waniliowym i miksuj całość przez chwilę na niskich, a następnie ok. 3 minuty na najwyższych obrotach. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Z blatów biszkoptowych wytnij krążki o średnicy ok. 8 cm. Z każdego biszkoptu powinny wyjść trzy mniejsze blaty.
Z najciemniejszego odcienia biszkoptu zrób podstawę, przełóż kremem i połóż kolejny biszkoptowy krążek w jaśniejszym odcieniu. Ponownie udekoruj kremem i połóż najjaśniejszy biszkopcik.
Wierzch udekoruj kremem i kwiatkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki