Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajko. Zagnieć wszystkie składniki i uformuj kulę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dodaj trochę mąki.
Kulę z ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Czas chłodzenia: 30 min.
Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinaj koła nieco większe niż foremki.
Ciastem wyklej foremki i wstaw ponownie do lodówki.
Czas chłodzenia: 30 min.
Piecz na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i wyjmij z foremek.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najniższych obrotach.
Szprycę lub rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką napełnij masą i wypełnij tarteletki, formując falbany. Udekoruj jeżynami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki