Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i wodę. Szybko zagnieć, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Włóż do foremek. Tartaletki nakłuj widelcem i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C i piecz zmrożone tartaletki do zrumienienia ciasta przez około 20 minut.
Upieczone tartaletki pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Śmietankę przełóż do miski i ubij wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj pastę z wanilii. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij krem na spód tartaletek.
Zagotuj wodę i odmierz 250 ml. Zawartość torebki wsyp do naczynia z gorącą wodą, dodaj cukier i wymieszaj rózgą (ok. 3 min) do całkowitego rozpuszczenia.
Naczynie z rozmieszaną glazurą odstaw nie mieszając na ok 15-17 min w temp. pokojowej do momentu aż zacznie tężeć. W tym czasie pokrój kiwi i brzoskwinie na plastry i ułóż wszystkie owoce na tartaletkach.
Tężejącą glazurę rozprowadź na owocach za pomocą pędzelka. Wstaw tartaletki na około 15 minut do lodówki do całkowitego stężenia glazury.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki