2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C.
Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier trzcinowy, mąkę i startą skórkę z limonki, całość szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 h. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 30 krążków o śr. ok. 3 cm. Wstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta parzonego.
Mleko i wodę zagotuj z cukrem, masłem i solą. Do gotującej się wody wsyp jednym ruchem mąkę pszenną. Mieszaj energicznie łyżką, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka i będzie miało szklisty wygląd. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na minutę do przestudzenia. Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jajka, miksując po każdym do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj ptysie o średnicy ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ptysiu ułóż schłodzony krążek ciasta kruchego lekko je dociskając.
Blachy z ciastkami piecz oddzielnie według wskazówek.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania nałóż masę śmietanową, a następnie napełnij ptysie wstrzykując masę od spodu.
Udekoruj ptysie świeżo startą skórką z limonki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki