Z mąki, migdałów, cukru pudru, masła, cukru wanilinowego, aromatu, żółtka, i soli zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 40 minut. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką kształt pisanek.
Ciastka wstaw do piekarnika. Po upieczeniu ciastka przełóż na kratkę i odstaw do wystygnięcia.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gdy ciastka całkowicie ostygną, rozpuść lukry w kąpieli wodnej i polej nimi mazurki. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Perełkami dekoruj ciastka przed zastygnięciem lukru, natomiast pisakami cukrowymi dekoruj po zastygnięciu lukru. Jeśli lukier już zastygnie przymocuj perełki za pomocą pisaka cukrowego albo używając pozostałą w opakowaniu resztę lukru ponownie rozpuść w kąpieli wodnej.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki