Mieszankę do wypieku babki wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku mini babek (wym. jednej babki: 10 x 7 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wykorzystaj papierowe mini foremki. Do każdej z mini foremek przełóż po ok. 2 łyżki ciasta.
Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz według poniższych wytycznych.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wystudź.
Polewę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij brzeg opakowania i udekoruj babeczki.
Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 2 mm na średnicę ok. 15 cm. Na jedną kokardkę wytnij dwa paski o szerokości 2 cm i długości 10 cm (Zdj. 1).
Na końcach jednego paska wytnij trójkątne kawałki. Końce drugiego paska zagnij i złącz po środku, a następnie odwróć (Zdj. 2).
Złącz ze sobą dwie części kokardki zwilżając lekko mokrym pędzelkiem w miejscu łączenia. Na koniec wytnij z masy mały prostokątny pasek (na węzeł) i przyklej na środku kokardki. Ozdób kolorowymi perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki