Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Niewielką ilością kremu maślanego posmaruj wierzch babeczek.
Lukier plastyczny podziel na dwie części i dobrze zagnieć. Z pierwszej części rozwałkowanego lukru wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie nałóż na babeczki. Na zastygniętym lukrze wykonaj rant białych kropeczek pisakiem cukrowym białym. Do drugiej części lukru plastycznego dodaj kilka kropli barwnika, aby uzyskać jasnoróżowy kolor. W czasie wałkowania lukier należy podsypać przesianym cukrem pudrem, aby nie kleił się do podłoża. Z różowego lukru wycinaj dekoracje w różnych kształtach ozdabiając babeczki. Poszczególne elementy można przymocować do babeczki za pomocą pisaka cukrowego. Babeczki udekoruj prymulkami i perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki