Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wytnij ciasteczka w kształcie wąsów wtykając w bok wykałaczkę. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.
Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewę wylej na pierniczek. Na nie zastygniętą polewę posyp posypkę.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.
Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu i miksuj ok. 3 minuty. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.
Na środku rozety przymocuj pierniczek na wykałaczce. Babeczki udekoruj perełkami przed podaniem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki