Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.
Wiórki kokosowe podziel na 3 równe porcje i przesyp je do oddzielnych woreczków. Do każdego woreczka stopniowo dodawaj barwnik spożywczy i mieszaj, dokładnie ugniatając woreczek, aż wiórki nabiorą odpowiedniego koloru. Kolorowe wiórki przesyp do miseczek – każdy kolor oddzielnie.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Przy pomocy pędzelka nakładaj cienką warstwę na babeczki. Każdą babeczkę włóż do miseczki z wiórkami, lukrem do dołu, by wiórki przykleiły się do babeczki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki