Do miski wsyp zawartość opakowania ciasta kruchego, dodaj mielone migdały, jajko, masło oraz śmietanę. Wszystkie składniki zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Z porcji ciasta odkrój część wielkości mandarynki na kruszonkę. Dwie porcje ciasta owiń w folię spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Blachę o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki. Wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania jasnego, złotego koloru.
Czas pieczenia: 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Cukier połącz z kisielem, dodaj do umytych wcześniej porzeczek i dokładnie wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż masę owocową.
Z drugiej porcji ciasta przygotuj kruszonkę. Schłodzone ciasto pokrusz palcami
i wymieszaj je delikatnie z płatkami owsianymi. Kruszonką posyp warstwę owocową.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki