Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, dodaj mąkę ciągle miksując, na końcu wsyp mielone migdały i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Masę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Czas chłodzenia: 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowuj partiami na grubość ok. 7 mm (pozostałą część pozostaw w lodówce, by się nie ogrzewało). Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 6-7cm i posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Posyp płatkami migdałów i piecz według poniższych wskazówek.
Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasteczka wystudź.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z wąską karbowaną końcówką i formuj małe stożki wzdłuż brzegu każdego ciastka.
Wnętrza wypełnij owocami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki