Miód, masło, przyprawę korzenną i sól podgrzej w rondelku do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstaw do ostudzenia.
W miseczce wymieszaj sodę ze śmietaną. W misie miksera ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaj sodę ze śmietaną i kakao.
Następnie dodaj wystudzony miód z masłem. Dodaj mąkę, wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 12 godzin.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 7-8 mm i wycinaj dowolny kształty.
Pierniczki wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 - 9 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Pierniczki wystudź na kratce.
Czekoladę rozpuść z kąpieli wodnej lub mikrofali. Udekoruj pierniczki czekoladą i cukrowymi dekoracjami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki