Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W trakcie ucierania dodaj stopniowo olej i wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy. Następnie miksuj, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na połowę. Do jednej części dodaj kakao, wymieszaj, a do drugiej części ciasta dodaj jedną łyżkę mąki, wymieszaj. Białka ubij na sztywno i po połowie dodaj do dwóch mas, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką. Foremki karbowane o dł. 30 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Ciasta przełóż do foremek.
Foremki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasta odstaw do wystygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlej połowę mleka, wsyp krem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Garnek zestaw z ognia, wlej rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotuj. Masę kremową wlej do miski, odstaw do wystudzenia. Miskę przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem, aby na powierzchni nie utworzyła się skórka. Zimną masę kremową zmiksuj, dodając do niej stopniowo 200 g miękkiego masła.
Ostudzone ciasto pokrój na kromki o gr. 2 cm i posmaruj je kremem, po czym przyklejaj na przemian – raz kromka jasna, raz ciemna. Uformuj w ten sposób długie ciasto, czyli metrowiec. Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu.
Śmietankę przelej do garnka, dodaj polewy deserowe i na małym ogniu mieszaj do połączenia się składników. Wierzch ciasta udekoruj powstałą polewą. Metrowiec pokrój na skos, tak aby było widoczne ciasto jasne i ciasto ciemne.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki