Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
Masło pokrój w niewielką kostkę i umieść w misie miksera. Dodaj mąkę, cukier puder, sól, jajko i pastę waniliową. Ciasto krótko zagnieć tylko do połączenia składników i odstaw na godzinę do lodówki.
Kwadratową formę o boku 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż do formy, dotnij do krawędzi. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i obłóż ciasto dookoła, tworząc wyższy rant.
Ciasto piecz do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
W garnku z grubym dnem podgrzewaj cukier na małej mocy palnika. Powinien całkowicie się rozpuścić i mieć jasno bursztynowy kolor (uważaj, aby nie przypalić cukru – karmel stanie się gorzki). Dodaj pokrojone w kostkę masło i energicznie mieszaj przez kilka minut, aż składniki się połączą. Małym strumieniem dolewaj śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 minut, aż składniki połączą się i uzyskasz gładką, jednolitą masę. Dodaj sól i wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Spód wysmaruj konfiturą malinową, następnie wyłóż karmel. Odstaw do lodówki na czas przygotowania czekoladowego ganache.
Czekolady drobno posiekaj, śmietankę zagotuj i zdejmij z ognia. Zalej czekoladę, odstaw na minutę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
¾ czekolady wylej na masę karmelową i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Pozostały ganache odstaw do lodówki, co kilka minut mieszając, aż zgęstnieje i stanie się plastyczny. Przełóż go do woreczka z tylką i udekoruj mazurek.
Mazurek udekoruj posypką tworząc ulubiony wzór. Baw się i dekoruj z fantazją!
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki