Żółtko oddziel od białka. Z mąki, cukru pudru, cukru wanilinowego Dr. Oetkera, masła, soli, aromatu waniliowego i żółtka zagnieć jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Połowę ciasta rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełóż go do okrągłej formy o śr. 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozwałkuj resztę ciasta i wycinaj cienkie długie paseczki. Spód ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem. Potem z wyciętych pasków uformuj kratkę, paski ułóż pod kątem tak, aby powstały otwory w kształcie rombów. Następnie z paska ciasta ułóż rant tak, aby ukryć końce kratki. Całość posmaruj białkiem. Dno mazurka nakłuj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do czasu aż się lekko zrumieni.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gdy ciasto dobrze ostygnie w otwory kratki wlej kolorowe lukry, które wcześniej rozgrzej w ciepłej wodzie i ozdób perełkami. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki