Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misie miksera umieść mąki, cukier, proszek do pieczenia, kakao i masło. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj żółtka i ponownie zagnieć. Jeśli ciasto nie chce się połączyć, dodaj łyżkę zimnej wody.
Ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłóż dno tortownicy i boki do wysokości około 1,5 cm.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
W rondelku umieść wszystkie składniki na curd pomarańczowy. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą kuchenną, do momentu aż curd zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń (musi się zagotować). Nie wolno przerywać mieszania – inaczej w kremie pojawią się grudki. Jeśli po zagotowaniu krem nie jest gładki i jednolity, przetrzyj go przez drobne sitko.
Curd przykryj folią spożywcą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Następnie wyłóż go na gotowy spód i odstaw do lodówki na czas przygotowania czekoladowej warstwy.
Czekolady drobno posiekaj. W garnuszku zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia i zalej czekolady. Odstaw do lekkie przestygnięcia. 3-4 łyżki gotowego ganache odłów w miseczce do lodówki – będzie potrzebny do dekoracji.
Przestudzony ganache wylej na pomarańczowy curd, wyrównaj i odstaw do lodówki.
Odłożony ganache przełóż do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z ozdobną tylką. Udekoruj mazurek tworząc czekoladowe wzorki lub gwiazdki. Na koniec posyp ulubioną posypką. Baw się i dekoruj z fantazją!
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki