Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na ok 0,5 cm, wytnij kółko wielkości tortownicy i przełożyć je do formy. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczek i ułóż z niego rant mazurka. Całość posmaruj roztrzepanym białkiem. Blat ciasta nakłuj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gotowy spód mazurka odstaw do wystygnięcia.
Polewy białe wyjmij z torebki i rozpuść w metalowej miseczce w kąpieli wodnej. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Dodaj wiórki i skórkę otartą z cytryny, dokładnie wymieszaj. Nadzienie wyłóż na spód mazurka i szybko wyrównaj, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Rozpuść lukier niebieski zgodnie z przepisem na opakowaniu i wylej na zastygłe nadzienie, wyrównaj. Wierzch mazurka ozdób perełkami i kwiatkami z opłatka przed zastygnięciem lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki