Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt migdałowy. Szybko zagnieć na gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, z części ciasta wytnij 3 ciasteczka w kształcie jajek. Pozostałą ilość rozwałkuj na kształt prostokąta o wym. 17 cm x 22 cm. Ciasto przenieś na blachę i delikatnie utwórz brzegi.
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia ciasta.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
Pokrój czekoladę. Do miseczki nad garnkiem z gotującą się wodą przełóż czekoladę, dodaj śmietankę i ekstrakt migdałowy. Podgrzewaj często mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw masę do przestudzenia. Przestudzony krem dokładnie rozmieszaj łyżką i rozłóż go na cieście kruchym.
Upraż płatki migdałów i posyp nimi ciasto, a na nich ułóż ciasteczka w kształcie jajek. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki