Zawartość opakowania Ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć na jednolitą masę. Ciasto podziel na 4 porcje. Z 2 porcji uformuj prostokątne blaty. Resztę ciasta rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wytnij cienkie paski. Z pasków zapleć warkocze. Prostokąty ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem, na brzegach blatów przyklej warkocze. Nakłuj widelcem dno mazurka.
Gotowe spody wstaw do piekarnika. Piecz do czasu, aż blaty lekko się zrumienią.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Mazurki odstaw do ostygnięcia.
Lukier rozpuść w kąpieli wodnej. Na każdy blat wylej jeden lukier. Kiedy zastygnie narysuj pisakami cukrowymi kwiatki i ozdób perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki