Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z cukrem pudrem, pokrojonym masłem, pastą z wanilii, żółtkami, wodą i solą. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na spód formy o wym. 24 x 28 cm. Przytnij nadmiar ciasta z brzegów, spód ponakłuwaj widelcem. Z pozostałej części ciasta utocz wałeczki i uformuj brzegi. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem
Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Masę kajmakową wymieszaj i rozprowadź na spodzie ciasta.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Rozpuszczoną czekoladę nakładaj łyżeczką na kajmak. Przy pomocy patyczka utwórz "esy floresy". Tartę wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki