Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, masło, żółtka oraz śmietanę. Wyrabiać za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, najpierw krótko na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść rękoma, aby było gładkie. Uformować z ciasta kulę, włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić dno prostokątnej blachy podwyższając brzegi ciasta na wysokość ok. 2,5 cm. Ciasto nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzone ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Wypłukane rodzynki zalać winiakiem i odstawić na godzinę. Do garnka włożyć pokruszone krówki, masło, wlać śmietankę, podgrzewać na małym ogniu i rozpuścić ciągle mieszając. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodać rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową. Masę rozsmarować na cieście, udekorować.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki