Wymieszać drożdże z mlekiem podgrzanym do temperatury pokojowej, dodać żółtka. Wsypać mąkę z cukrem i solą, a następnie rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą masę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośniętym ciastem wyłożyć dno formy o średnicy 24 cm. Brzeg ciasta podwyższyć, zawinąć na wysokość 1 cm. Poczekać aż ciasto wyrośnie.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Pomarańcze na masę dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć. Do garnka zetrzeć na tarce skórki pomarańczowe i wycisnąć sok, dodać cukier oraz zmielone migdały gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać alkohol. Na upieczone ciasto nałożyć ciepłą masę pomarańczową. Wierzch mazurka udekorować otartą skórką z pomarańczy, migdałami oraz bakaliami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki