Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj cukier puder, pokrojone na kawałki masło, żółtka oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagnieć, uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw na ok. 0,5 h do lodówki.
Blachę o wymiarach 23 x 35 cm wysmaruj masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż na blaszkę, pozostawiając podwyższone brzegi ciasta. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Polewy wyciągnij z opakowania i rozpuść wraz ze śmietanką. Cały czas mieszając, podgrzej je na małym ogniu. Polewę przelej na ciasto, rozsmaruj równomiernie i odstaw do wystudzenia.
Mazurek udekoruj perełkami i kwiatkami z opłatka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki