Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając aromat, sól, po jednym jajku. Masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej blachy o wymiarach ok. 38 x 23 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzone ciasto wyjąć z blachy. Budyń ugotować, przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą, zimny dodawać do utartego masła. Orzechy smażyć na maśle z dodatkiem cukru tak długo, aż cukier się rozpuści, masę wystudzić. Na ciasto nałożyć krem budyniowy, poukładać wystudzone orzechy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki