Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszaj ze sobą dokładnie. Dodaj jajka i ciepłe (nie gorące) mleko i zagnieć ciasto.
Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i wyrabiaj na elastyczne ciasto. Ciasto może lekko kleić się do rąk po wyrobieniu.
Gotowe ciasto umieść w misie, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 h lub do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę zagniatając wszystkie składniki ze sobą. Odstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek.
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat dobrze oprószony mąką i lekko zagnieć.
Podziel ciasto na 16 części i z każdej uformuj bułeczkę. Układaj na blasze na przemian aby w czasie wyrastania i pieczenia nie zabrakło im miejsca.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 200°C i roztrzep jajko z zimną wodą do posmarowania.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki