Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka przełóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę i włóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon i wymieszaj. Jabłka duś na wolnym ogniu ok. 15 - 20 min., aż większość soku odparuje, a owoce zmiękną. Gotową masę wystudź.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 min. Jabłka zmiksuj na jednolitą masę. Namoczoną żelatynę odsącz po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj!). Dodaj do niej 2 - 3 łyżki musu jabłkowego, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałej części musu i dokładnie połącz składniki. Gotowy mus wyłóż równomiernie na przygotowany wcześniej spód i wstaw na ok. 30 min. do lodówki.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 min. Schłodzoną śmietankę 30% tł., serek mascarpone i cukier puder ubij na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj cynamon i wymieszaj. Namoczoną żelatynę odsącz, po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj). Dodaj do niej 2-3 łyżki ubitej śmietanki z mascarpone, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałej części musu i dokładnie połącz składniki.
Gotową masę rozłóż równomiernie na musie z jabłek, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 2 h.
Przed podaniem posyp wierzch kakao.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki