Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone i ubijaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując. Dodaj cynamon i wymieszaj.
Połowę gotowej masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj. Do drugiej części masy dodaj kakao i krótko zmiksuj, wyłóż na jasną warstwę ciasta i wyrównaj. Wstaw do lodówki na ok. 2 h.
Orzechy posiekaj na grubsze kawałki. Na patelni, na średniej mocy palnika rozpuść masło razem z cukrem i miodem. Podgrzewaj je do momentu, aż zacznie nabierać złotego koloru, a następnie dodaj posiekane orzechy. Całość podgrzewaj co chwilę mieszając, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie wyłóż równomiernie na papierze do pieczenia na grubość ok. 1 cm (nie dotykaj nie wystudzonej masy dłońmi – jest bardzo gorąca!). Pozostaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu posiekaj drobno i posyp wierzch ciasta.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki