Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Kilka truskawek pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój w kostkę. Migdały upraż na patelni na złoty kolor.
Schłodzoną śmietankę 30% tł., cukier puder i serek mascarpone ubij razem na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując.
Na koniec dodaj pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj łyżką, aby równomiernie się rozprowadziły. Gotową masę przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj.
Na wierzchu ułóż dookoła truskawki, a środek udekoruj prażonymi migdałami. Wstaw do lodówki na 2 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki