Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie podziel masę na 3 części: 100 g (do zrobienia zielonej trawy), 280 g (do zrobienia świnek) oraz 20 g (do przygotowania kwiatków).
100 g masy zabarw na zielono dodając 10-13 kropli zielonego barwnika. Masę cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki (o śr. 7 cm) wytnij kółka.
280 g masy zabarw na różowo dodając 8-10 kropli czerwonego barwnika. Następnie przygotuj części świnki. Z zabarwionej masy uformuj wałek o śr. ok. 3 cm, następnie potnij go na kawałki o dł. 3 cm i uformuj z nich kulki. Wykałaczką wykonaj dwie dziurki na oczy. Nóżki świnek uformuj z małych, lekko wydłużonych kuleczek, naciętych wykałaczką, by powstały raciczki. Ryjek świnki uformuj z wałeczka o śr. 1 cm, podzielonego na 1 cm, lekko zaokrąglone odcinki. Przy pomocy wykałaczki wykonaj dwie dziurki i buzię świnki. Uszy uformuj z małych, spłaszczonych, przeciętych na połowę kuleczek. Uszy można zabawnie zagiąć. Cienki paseczek z masy marcepanowej zawiń jak serpentynę, aby powstał ogonek świnki. Elementy świnki można łączyć, zwilżając je delikatnie wodą lub użyć do tego rozrobionego lukru. Na tułów świnki nakładaj ryjek, z boku głowy umieść uszy, od spodu przyklej nóżki, a z tyłu ogonek. Perełki przyklej jako oczy świnki.
Niezabarwioną masę marcepanową cienko rozwałkuj i przy pomocy wykrawaczki wytnij małe kwiatki. Na środek kwiatków przyklej perełki.
Na wierzch babeczek ułóż zielone kółka i udekoruj świnkami oraz kwiatkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki