Formę do pieczenia w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu utrzyj masło na puch. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj razem z masłem do białości. Następnie dodaj po jednym jajku pamiętając o tym, by po każdym dodaniu dokładnie je utrzeć razem z masą. Następnie stopniowo przesiej do masy przygotowane wcześniej suche składniki i wymieszaj wszystko, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przelej do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
W dużej misce ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj wszystko na najniższych obrotach. Po ostudzeniu zetnij wypukły wierzch ciasta i przekrój je na dwa blaty, po czym nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj warstwą masy i przykryj drugim blatem. Resztą masy posmaruj wierzch i boki ciasta.
Na krawędzi serca ułóż maliny, a po środku napis z czekoladowych literek "Kocham Tatę".
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki