Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mieszankę do wypieku biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto przelej do foremki.
Formę z biszkoptem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odczekaj 10 minut i wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwile ucieraj.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową malinową i delikatnie wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Dolny blat nasącz ponczem, posmaruj połową masy śmietanowej malinowej i ułóż na niej połowę malin. Przykryj kolejnym blatem i postępuj jak w przypadku pierwszego. Na koniec przykryj trzecim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw na 15 - 20 minut do lodówki do schłodzenia.
Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru. Odstaw tort do lodówki.
Pozostałą część białego lukru rozwalkuj na grubość ok. 2 - 3 mm i wytnij foremką malutkie kwiatki. Okrągłym narzędziem uformuj kwiatki aby były naturalnie wypukłe (Zdj. 1).
Żółtym pisakiem cukrowym udekoruj środki kwiatków. Za pomocą białego pisaka przyczep kwiatki do tortu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki