Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Mieszankę ciasta przesyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania, gęstej, puszystej konsystencji. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.
Biszkopt wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
250 g malin zblenduj i przetrzyj przez sitko. Biszkopt przekrój na trzy części, dolną warstwę przełóż na paterę, nasącz ponczem. Śmietankę ubij na puszystą masę, pod koniec dodaj przetarte maliny oraz masę śmietanową. Biszkopt przełóż pierwszą warstwą masy. Poukładaj na niej maliny i lekko dociśnij. Następnie połóż kolejną warstwę biszkoptu, którą nasącz ponczem i przełóż masą oraz malinami. Przykryj trzecią częścią biszkoptu. Resztę masy nałóż szpatułką równomiernie na tort, a następnie odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem wierzch tortu udekoruj 50 g malin.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki