Spód formy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik podgrzej do temp. 180°C (grzałka góra dół).
Umyty i wysuszony szpinak zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem na zielony mus.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlej mus szpinakowy i miksuj do połączenia. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj delikatnie. Ciasto przelej do formy o wym. 25 x 35 cm i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Z wystudzonego ciasta zetnij wierzch. Nasącz ciasto ponczem.
Pokrusz ścięty wierzch ciasta i odstaw (do posypania na wierzch ciasta).
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny, cukrem i ekstraktem. Przygotowanym ponczem nasącz ciasto.
Galaretki rozpuść we wrzątku i przestudź. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj owoce. Wyłóż na spód z ciasta szpinakowego i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
Do mocno schłodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix różowy wymieszany wcześniej z cukrem pudrem oraz pastą waniliową. Ubij całość na sztywno. Wyłóż krem na galaretkę malinową i wyrównaj.
Masę posyp pokruszonym ciastem szpinakowym i udekoruj owocami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki