Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blaszki.
Ciasto wstaw na środkowy poziom piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu przekrój ciasto wzdłuż w poziomie, tworząc 2 warstwy. W górnej warstwie wytnij kieliszkiem otwory na galaretkę, którą należy rozpuścić w płaskim naczyniu i odstawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij mikserem. Tuż przed końcem ubijania, dodaj masy śmietanowe i delikatnie wymieszaj za pomocą miksera. Masę podziel na połowę.
Z wodę, cukier, soku z cytryny i malinówkę wymieszaj. Powstałym ponczem nasącz dolny blat ciasta.
Pierwszą część masy rozprowadź na spodniej warstwie ciasta czekoladowego, wyrównaj łyżką i przykryj drugą częścią ciasta. Lekko tężejącą galaretką wypełnij otwory w górnym blacie ciasta. Ciasto nasącz ponczem. Wykrojone kółka nasącz ponczem i ułóż na otwory wypełnione galaretką. Pozostałą część masy śmietanowej rozsmaruj na wierzchu ciasta. Wyrównaj nożem i udekoruj perełkami i dekoracjami z opłatka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki