Mieszankę do wypieku murzynka wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku mini babek (wym. jednej babki: 10 x 7 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wykorzystaj papierowe mini foremki. Do każdej z mini foremek rozłóż równomiernie przygotowane ciasto.
Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone murzynki odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjmij z foremek.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszysta masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko i jeszcze chwile ucieraj. Maślanym kremem posmaruj murzynki: wierzch i boki ciasta. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.
Polewę gotową mleczną rozpuść w gorącej wodzie. Płynną polewę przelej do miseczki. Pędzelkiem namaluj skrzyżowanie najlepiej na dużej tacy. Pisakami oznacz pasy na jezdni.
Lukier plastyczny zagnieć, uformuj gruby wałek i podziel: lukier biały na 6 równych części. Dwie części zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Każdą część rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 3 - 4 mm. Lukier nałóż na murzynki, wygładź. Odetnij nadmiar lukru. Pisakami namaluj okna, cukierki przyklej jako koła i udekoruj perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki