Mak zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Masło utrzyj z cukrem i miodem na jasny, puszysty krem. Cały czas miksując dodawaj kolejno jajka i ekstrakt. Mak odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do maślanego kremu, zmiksuj do połączenia się składników. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy makowej, całość dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Bakalie posiekaj na małe kawałki. Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Bakalie i jabłka wymieszaj dokładnie z pozostałą masą.
Masę przełóż na blachę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Cukier puder przesiej do miski, wymieszaj z sokiem cytryny i wrzątkiem. Powstałym lukrem udekoruj ciasto. Wierzch makowca posyp płatkami migdałów.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki