500 ml śmietanki przelej do garnka, dodaj mak i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Odstaw na około godzinę do wchłonięcia się płynu i wystudzenia masy.
Dodaj miód i zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Rodzinki zalej wrzątkiem, po dziesięciu minutach odcedź i wmieszaj do masy.
Przy pomocy malaksera lub noża posiekaj migdały i orzechy włoskie, dodaj je do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przygotowania ciasta drożdżowego. Masę możesz przygotować dzień wcześniej.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z jajkami i przelej do ciasta. Zagniataj do połączenia składników, na koniec dodaj roztopione masło. Zagniataj do momentu połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką lub miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ciasto delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze.
Do masy makowej dolej 250 ml śmietanki wymieszanej ze skrobią i dokładnie wymieszaj.
Na wierzch ciasta drożdżowego rozprowadź masę makową i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wystaw z piekarnika.
Z podanych składników przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko do miski, dodaj sok z cytryny i wrzątek. Dokładnie wymieszaj i łyżką przelewaj na ciasto.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki